Cursussen

Zelfverdediging voor vrouwen

Het doel van deze cursus is het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van u als vrouw te vergroten, zodat ze beter voor zichzelf op kunnen komen in lastige of bedreigende situaties. U leert verbaal voor uzelf op te komen en zeker hoe u zich fysiek kunt verdedigen in geval van nood. Juist in deze tijd is het belangrijk dat u weet hoe u hierop moet reageren. Er worden daarom ook vele situaties gesimuleerd. Uiteraard wordt er eerst aan stukje basis gewerkt om vandaar uit de oefeningen te starten.

In het mentale deel besteden onze instructeurs aandacht aan hoe u onveilige situaties kunt herkennen en voorkomen en wat u allemaal kunt doen als u zich in onveilige situaties bevindt. Verschillende manieren van reageren worden besproken en geoefend. Iedere vrouw heeft haar kwaliteiten; die zullen onze instructeurs naar boven halen, versterken en eventueel verder ontwikkelen. Door middel van rollenspel oefent u hoe u op een overtuigende manier grenzen kunt stellen, waarbij een verheven stemgebruik en lichaamstaal al heel erg belangrijk kan zijn.

In het fysieke deel besteden onze instructeurs aandacht aan hoe u zich fysiek kunt verdedigen. Na een warming-up van circa 15 min beginnen wij met de zgn. Kihon technieken. (Tegen)aanval en afweer technieken. Ontwijken/ontsnappen en vooral hoe los te komen uit benarde posities. Er wordt geoefend met eenvoudige, effectieve technieken die in uiterste nood van belang kunnen zijn. U traint met partner(s) en ook op/met stootkussens, zodat u ervaart dat u sterker bent als u denkt.

Deze cursus is bedoeld voor alle vrouwen vanaf 15 jaar: er wordt wel goed rekening gehouden met leeftijd, achtergrond en mogelijkheden. Ook aan uw eigen specifieke wensen wordt gehoor gegeven mochten die er zijn.. Tevens bestaat de mogelijkheid om voor kinderen vanaf 8 jaar tot 15 jaar ook een zelfverdedigingscursus/weerbaarheidscursus aan te bieden.

Weerbaarheidstraining

Tegenwoordig spreekt men van weerbaarheid wanneer een kind op een passende manier voor zichzelf op durft te komen, zonder daarbij anderen te schaden of respectloos te behandelen. Een kind dat weerbaar is, is in staat zijn of haar grenzen te bewaken. En het kind kan zichzelf verdedigen en durft een eigen mening te hebben. Ook zien we dat kinderen die goed weerbaar zijn, ook voor anderen durven op te komen, zelfstandig zijn maar ook om hulp durven te vragen, om kunnen gaan met kleine tegenslagen en hun eigen grenzen kennen en respecteren. Op een geheel ongedwongen wijze leert uw kind met Karate zijn/haar angst te overwinnen en een NEE te verkopen.

Assertiviteitstraining

Door karate te oefenen kan uw kind dus ook leren om te durven zeggen wat hij/zij denkt of voelt op een bepaald moment. Assertief zijn kan geleerd worden. In dit soort trainingen wordt er echt stilgestaan om het kind inzicht te kunnen laten hebben in zijn/haar eigen gedrag. Communicatie en aanleren van ander gedrag staan hierbij centraal, onze instructeurs helpen u/uw kind op weg om van zich af te spreken. Belangrijk is dat tijdens de lessen contact wordt gelegd met andere kinderen/mensen, grenzen worden verlegd en gedrag wordt “gepolijst”. Uw kind zal vooruitgaan, en dit zal in de privé en schoolsituatie zeker merkbaar zijn. Karate kan ook een gunstige uitwerking hebben voor mensen die op latere leeftijd beginnen en dit zelfde probleem ervaren. Belangrijk is dat er eerst aan het zelfvertrouwen wordt gesleuteld, opdat u wat mondiger kunt zijn en makkelijker met conflicten en kritiek kunt omgaan.

In de karatesport gaat het er juist niet om de anderen te overwinnen, maar juist dat u zelf aan uw karakter werkt. Het is een leerproces waarbij u op allerlei vlak vooruitgang kunt boeken, denk eens aan fouten te erkennen en moeite willen doen om een heel oprecht mens te zijn. Als u karate eenmaal begrijpt zal het bijdragen tot een radicale verandering en een uiterst positieve kijk op het leven. U leert namelijk controle en overzicht te houden.

Bij JKA karate do Weng wordt karate op een dusdanig goede wijze onderwezen, zodat alle essentiële aspecten die kunnen bijdragen om u/uw kind zelf beter, gelukkiger, stabieler en vooral meer relativerend in het leven te laten staan. Dat betekent dan wel, dat de dingen die in de les getraind worden, realistisch en op het dagelijkse leven van toepassing moeten zijn, met andere woorden, de karateles moet kenmerkende zaken van het dagelijkse leven. Mentale ontwikkeling staat bij ons zeer hoog in het vaandel. Door het beoefenen van karate krijgt u/uw kind een veel betere motoriek en fysieke gesteldheid en een groter concentratievermogen. Tevens worden al onze lessen afgestemd op diverse (leeftijd)groepen.

Voor meer informatie over bovenstaande cursussen kunt u contact met ons opnemen. De frequentie waarbij aan gedacht moet worden voor deze lessen bedraagt gemiddeld 6-8 keer.​


Share