Peter Wewengkang Sensei † 7-4-2012

Onze Sensei en zijn school

Sensei Peter Wewengkang was de oprichter van JKA Karate Do Weng en pionier van het JKA Karate in Nederland, werd geboren in Indonesië in 1948. Peter had inmiddels een enorme bekendheid verworven in Nederland en zeker binnen Europese grenzen en Japan. Hij begon in 1958 met Martial Arts en sinds zijn ontmoeting met Sensei Miyazaki in 1970 volgde hij het JKA Karate. Ideeën om Karate Do Weng op te richten werden eind 1974 verwezenlijkt.

In 1983 ging hij voor het eerst naar Japan met Sensei Miyazaki en in 1985 richtte Sensei Peter Wewengkang de stichting JKA Nederland op. Hij richtte ook diverse andere verenigingen op, ieder met een eigen doelstelling. Denk aan NKV (Nederlandse Karate Vereniging) en NTKF (Nederlandse Traditionele Karate Federatie). Verder was hij secretaris en bondscoach van BSN (Belangengroep Shotokan Nederland) en vervulde hij verschillende functies (bondscoach Kata, voorzitter Jeugdcommissie, dan examinator, wedstrijdorganisatie enz.) bij KBN (Karate do Bond Nederland).

Sinds 1985 was hij de Chiefinstructor van JKA Nederland, als zodanig gekozen door wijlen Sensei Miyazaki om zijn houding, vastberadenheid, leiderschap en capaciteiten om kennis over te dragen. Na vele jaren de drijvende kracht van JKA Karate do Weng te zijn geweest overleed hij plotseling op 7 april 2012. Hij was binnen de karatewereld uitgegroeid tot een ware goeroe. Door het volgen van erkende opleidingen wereldwijd was hij heer en meester binnen de JKA discipline. Met volle overgave heeft hij tal van generaties opgevoed en begeleid op een manier zoals alleen hij dat kon. Karate heeft zeker bijgedragen aan hun karaktervorming en verbetering op zowel psychisch als fysiek vlak. Velen zijn hem hier zeer erkentelijk voor.  Sensei Peter Wewengkang inspireerde en begeleidde 4 decades lang  heel wat mensen en leidde hen op tot hoog niveau om juist dit JKA karate te pretenderen.

De liefde voor karate had hij ook zijn beide kinderen meegegeven. Ramon en Tamara zijn nu ook instructeurs bij JKA Karate Do Weng en zetten zijn levenswerk voort. Later kwam daar Olga Esteban-Wewengkang nog bij. Ook zij is zeer actief voor JKA Karate do Weng op het gebied voor voeding en begeleiding van de kinderen vanaf 4 jaar.

Sensei Peter Wewengkang gaf door heel Nederland les maar concentreerde zich voornamelijk in de provincie Limburg (Geleen, Beek, Maastricht en omstreken). Aanvankelijk maakte JKA Karate Do Weng alleen gebruik van de gemeentelijke sportzalen en privé-accommodaties in de regio. Door de sterke groei van de school echter bleek een centrale plek nodig, waar verdere activiteiten konden worden ontplooid. Die vaste accommodatie is gelegen in Neerbeek, direct naast het gemeenschapshuis. Momenteel is JKA Karate Do Weng uitgegroeid tot hoofd-dojo (Honbu-dojo) voor het JKA karate in Nederland alwaar sinds jaar en dag vele karateka’s zich treffen.

  • Oud hoofdinstructeur, 7e Dan JKA
  • Pionier van JKA Karate do Weng,
  • examinator, internationaal scheidsrechter,
  • Rijksgediplomeerd instructeur,
  • Pionier van JKA Karate in Nederland,
  • Coach, mental trainer en van 1985 tot 2012 hoofdinstructeur van JKA Nederland.
Volg je eigen pad!

in memoriam Peter Wewengkang

Sensei Peter Wewengkang in memoriam......7th of April 2012

master Wewengkang korte versie DV

Share